10 saker du bör veta om Swefilmer

10 saker du bör veta om Swefilmer

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Streaming

10 saker du bör veta om Swefilmer

Det finns en del frågor att reda ut när det gäller sidor som Swefilmer, Dreamfilm och Nya Filmer etc.

För att vi ska få ordning på vad som gäller, begreppen och allt som rör dessa sidor så har vi sammanställt några av dom mest frekvent ställda frågorna.

Ibland kan svaren tyckas självklara men det kan ändå vara viktigt att stanna upp och tänka till innan man beslutar sig för att streama en film på liknande sidor!

Det finns oerhört mycket skrivet i ämnet men vi har här valt att fokusera på följande punkter:

  • Är det lagligt?
  • Vem får inkomsterna?
  • Är det skadligt?
  • Hur är bild- och ljudkvalitén?
  • Finns alla avsnitt?

1. Det är olagligt

Debatten har pågått länge och väl huruvida det är olagligt att streama film på tjänster som Swefilmer, streamtajm och dreamfilm etc.

Tidigare har det varit relativt klargjort att tillhandahålla upphovsrättskyddat material, och göra det tillgängligt gratis och utan licens från ägarna, har varit straffbart.

Domar som den mot swefilmer administratör gjorde det tydligt.

Dock är det nu även fastställt att man inte bara gör sig skyldig till brott genom att driva en sida som Swefilmer, utan även om man stramar och tittar på dessa filmer. 

2. Pengarna går till okända företag eller privatpersoner

okända personer

Det finns mycket pengar att hämta i filmbranschen. Med ett stort och gratis utbud av filmer att streama online, kommer också många besökare. Med besökare kommer annonsintäkter.

Företag betalar stora summor för att visa sina annonser till besökare. Oftast utan att veta om annonsen visas på en av dessa sidor eller inte. 

Pengarna betalas oftast ut genom annonsnätverk, och går inte allt sällan utomlands.

Detta medför att stora summor förs ut ur landet, utan att skattas för i Sverige. Detta medför förlorade skatteintäkter. Detta kan ha en negativ effekt på samhällets funktioner såsom hälsa och sjukvård, äldreomsorg, infrastruktur osv. 

3.Film- och serieskaparna står utan inkomst 

När en film skapas, kommer oftast pengar från olika filminstitut eller privata finansierärer och producenter. Dessa finansiärer förväntar sig naturligtvis att få sin insats tillbaka, och gärna då med en ordentlig avkastning.

Pengarna som förväntas komma in för en filmproduktion kommer från försäljning av biobiljetter och intäkter från lagliga streamingtjänster. Möjligtvis även något från försäljning av dvd:er (även om det inte är speciellt vanligt format längre 2018).

När filmerna streamas på Swefilmer kommer inte pengarna tillbaka till dom som investerat i filmen. Detta gör i sin tur att investerarna nästa gång kanske inte ser samma möjligheter till avkastning, och därför investerar i andra projekt än filmindustrin. 

4. Det kan finnas skadlig programvara på sidorna

skadlig programvara

När du besöker en sida som swefilmer så finns det ingen som kontrollerar vad för slags programvara det finns på sajten. Därför är det inte helt ovanligt att man stöter på skadliga program som innehåller tex. virus eller ransomware.

Det finns ofta inte mycket statiskt eller rapporter om huruvida dessa program är vanliga på streamingsidor, eller om besökare vanligtvis drabbas. Oftast vet inte den som blivit drabbad av ett virus innan det har hunnit ta kontroll över flera funktioner på din dator.  

5. Det finns ingen kontroll på åldersgräns

När du besöker en sida som Swefilmer så är det upp till dig att förstå om en film är lämplig att se eller ej.

Detta klara dom flesta vuxna av utan problem.

När det gäller barn så kan det dock se lite annorlunda ut. Det finns oftast en anledning till att filmer blir klassade till att ses av en viss åldersgrupp.

Detta är oerhört svårt att både kontrollera och begränsa när det gäller filmer på sajter som Swefilmer och liknande.

Det finns stor risk att unga besökare har obegränsad tillgång till filmer som inte alls är riktade till just en ung målgrupp.

6.Dålig bildkvalit

Vem vill se ens favoritfilm med riktigt usel kvalite? Är det värt det? Vårt svar blir givetvis nej. Det finns så mycket bättre alternativ att se dina favoritfilmer på.

Du ska helt enkelt inte behöva genomlida dålig kvalite! Film görs bättre med HD-kvalité.

7.Dåligt ljud

dåligt ljud

Om du har streamat en film på en sida som Swefilmer så har du säkert också varit med om att ljudet har laggat, eller rent av varit fel!

Det är alltså inte ovanligt att ljudkvalitén är både undermålig och ibland även helt saknas. Du kan undvika att få din filmupplevelse förstörd genom att streama lagligt på tex. Cmore. Faktum är att ljudet har en oerhört stor inverkan på hur vi upplever en film. En film, som i själva verket är precis vad du gillar att se, kan upplevas som riktigt dålig beroende på kvaliten av ljud och bild.

8. Inga undertexter

Tyvärr finns det ofta inget stöd för undertexter om du ska streama en utländsk film på en sida som den här. Du kan gå miste om riktigt bra utländska filmer bara för att du inte pratar språket – och inte hittar undertexter. Skulle du hitta undertexter till en film så finns det stor risk att det är mycket fel i översättningen. En filmupplevelse kan mycket väl förstöras av att du inte förstår vad som sägs, eller att det som översätts är felaktigt. Du kanske rentav får en helt fel bild av vad filmen handlar om?

9. Filmen kanske redan finns på Netflix?

Det kan vara så att filmen du vill kolla på faktiskt redan finns på Netflix. Där streamar du både lagligt och med bra kvalité! Slipp dålig bild och ljud, och tänk att slippa vänta på att filmen ska buffra!

Kolla först om filmen finns på Netflix eller annan tjänst som Viaplay eller Cmore. Vi har listat flera av dessa i vår artikel om film på nätet!

Även om inte just den filmen du vill se finns på just din streamingtjänst så bör den finnas på något annat alternativ. Har du inte budget till att registrera dig på flera olika, så är det inte helt omöjligt att någon du känner har ett aktivt konto? Du kanske har möjlighet att låna det tillfälligt?

10. Alla avsnitt kanske inte finns

Den här punkten är självklar, men ack så viktig! Hur irriterande är det inte om du har bestämt dig för, och börjat titta på en riktigt bra serie, och du inser mitt i festen att inte alla avsnitt finns!

Det kan knappast vara värt frustrationen när du inser att du måste leta vidare efter avsnitt 5, säsong 2 av en riktigt bra serie! Ta det säkra före det osäkra och streama på en säker streamingtjänst istället!

Summering – Tio saker om Swefilmer

sci fi film

Vi hoppas att dom ovanstående tipsen ska hjälpa dig i streamingdjungeln!

I många av dom punkterna och frågor vi har tagit upp så kan svaret oftast sammanfattas med att det är värt att streama filmen du tänker se på ett lagligt sätt.

Det finns alltid bra lagliga och icke tveksamma alternativ när du ska streama film på nätet.

Aktuell och uppdaterad 2019-01-08 av Erik Berg (DrFilm)

Detta inlägg har en kommentar

Kommentarer är stängda.