Dreamfilm

dreamfilm se
Dreamfilm så som den såg ut

Söker du också efter alternativ till Dreamfilm?

Dreamfilm – så kallas den, och det är nog få som undgått att höra talas om hemsidan, eller dreamfilmer se som den också kallas. Lika många som ramlat in på sidan, har nog någon gång ställt sig följande frågor:

  • Är det lagligt att streama film på dreamfilm?
  • Hur mycket kostar det?
  • Var kommer filmerna ifrån?

Många vet idag hur dom ska förhålla sig till att streama film på sidor som dreamfilmer och liknande hemsidor.

Men om du inte riktigt har fått grepp om hur allt hänger ihop så har vi sammanfattat sidans historik och huruvida det är lagligt eller ej att använda den.

Dreamfilm var ett projekt som såg till att folk kunde streama film online genom datorn och mobilen, utan att behöva betala en enda krona!

Sidan listade film efter film och tillhandahöll serier som gjordes tillgängliga redan innan skådespelarna sagt sin sista replik! Hemsidan lades ner 2015 men klonades och nådde sin peak efter den originalet försvunnit.

Dreamfilmer se blev omåttligt populär bland svenska och nordiska filmstreamare, men siten kom med en baksida.

besökare dreamfilmer
Uppskattad procentuell besökarutveckling

Olaglig eller inte?

Många var de svenska och nordiska filmälskarna som streamade oändligt mycket film på hemsidan.

Smidigheten och utbudet gjorde det till ett favoritbokmärke på mångas smartphones och datorer.

Det var dock många som under den här tiden undrade huruvida lagligt det var att avnjuta sina favoritrullar på det här sättet. Oftast när filmer online är gratis så finns det en baksida.

Mycket riktigt, så även i fallet med Dreamfilm.

2016 fastställde kammaråklagare Mats Ljungqvist att Dreamfilm, genom att tillhandahålla streamade filmtitlar likt Gåsmamman, Game of Thrones och dylikt, gjorde sig skyldiga till brott mot upphovsrättslagen.

dreamfilm böter
Lagligt eller ej med streaming online?

Åtal för spridning av filmer

Åtalet gällde runt 50 filmer som sajten gjort tillgängliga för att streama på nätet. Walt Disney, Nordisk Film och Svensk filmindustri var trion som stod för anmälan, då Dreamfilmer använt just deras filmer på sidan.

Under rättegången stod det klart att en av männen bakom hemsidan tjänat runt 900 000 SEK från annonsintäkter.

Det finns dock en annan huvudman bakom hemsidan, och det visade sig vara en person som agerat säljare för dom annonsutrymmen som funnits på sidan.

pirater streaming
Piratsidor var mycket vanliga runt 2015

Annonsmannen

Annonsmannen, som vi väljer att kalla honom, misstänks ha undanhållit mellan 5-6 miljoner SEK från skattemasen.

Vad som kommit från försäljning av annonser på sidan står oklart, men misstänks ligga runt 1 miljon SEK.

Annonsmannen och ägaren av sidan ska, enligt rättegången, ha arbetat tillsammans från 2013 till 2014, då de enligt Annonsmannen blivit osams. Han förnekar brott.

Slutet för Dreamfilm

I Februari 2015 möttes den som försökte ta sig in på hemsidan av bilden nedan. Ett gemensamt beslut hade tagits av grundarna och administratörerna att sajten skulle stängas ner.

Populäriteten och antalet användare av sajten gjorde så att stora nyhetsmedier rapporterade när hemsidan valde att stänga ner.

SVT beskrev hemsidans beslut omgående.

Efter att en administratör häktats och förhörts har det gemensamt beslutats att dreamfilm.se ska stängas ned för gott (skrev hemsidan 2015)

dreamfilm nere

Dreamfilmhd genom åren

I det här stycket tar vi en titt på hur filmstreamingsidan har sett ut genom åren. Dom första bilderna är hämtade från 2012 och visar hur dreamfilm se såg ut då.

Genom åren har sidan ändrat både namn och design och vi ska försöka lista dom flesta förändringarna här. Vi kommer inte att gå igenom en av övriga mest populära streamingsidorna här utan hänvisar till vår artikel om Swefilmer här.

dreamfilm se 2012
Så här såg sidan ut 2012

Dreamfilm 2012

När Dreamfilm hd startades runt år 2012 var designen en lekfull blå sida.

Den lilla maskoten blev en välkänd figur för många besökare och få kunde tro, att streama filmer på sidan, var något som inte var tillåtet.

Den välkomnande blå färgen, och den timida hunden bidrog definitivt till att sidan kändes helt OK att använda.

Sidan började på allvar bli populär runt 2012

Dreamfilmhd 2014

När internet tilltog mer och mer i populäritet, så gjorde även streaming på nätet ett allt mer större intryck på surfande svenskar.

Att strömma film gratis på nätet blev till politik, och ett av dom främsta förespråkarna var det nybildade piratpartiet.

Som skärmdumpen nedan visar så ville dom även sprida sitt budskap till filmstreamande svenskar. Under perioden växte även sidans anhängare på sociala medier.

Som man kan se från skärmbilden så gillade drygt 15 000 personer sidans facebookgrupp.

dreamfilmhd 2014
Så här såg sidan ut 2014

Utseende och utbud 2015

Under 2015 blev sidan mer och mer etablerad på riktigt. Dreamfilmer se var nu ett starkt varumärke.

Ett varumärke uppbyggt på tveksamma premisser.

Sidan omdiregerades nu till flertalet olika domäner och under en period kom man till dreamfilmhd org. Under samma period började även sidan inrikta sig på casinoannonser.

dreamfillmer 2015
Sidan som den såg ut 2015

Vad säger lagen om att ladda upp film på nätet?

I maj 2017 fick två män som ansågs ligga bakom streamingsajten Swefilmer sin dom. Då stod det klart att det inte var lagligt att ladda upp filmer och göra dom tillgängliga för folk att streama online. Varför är det då olagligt att ladda upp filmer på sin hemsida? Nedan citat som vi anser svarar på frågan har vi hämtat från SVT:s hemsida. 

Upphovsrätten är en lång juridisk tradition som sträcker sig tvåtusen år tillbaka i tiden. Den bygger på att den som gjort ett verk, en film eller en tavla har rätt att få ersättning för det. Vad de här personerna har gjort är att de har länkat till en oerhört stor mängd filmer olagligt upplagda på internet. På det sättet har de fått in 14 miljoner kronor i annonsintäkter.

Säger Christian Nilsson, senior jurist på Patent- och registreringsverket, via svt.se.

streama film ipad
Olagligt att streama film?

Vad gäller för besökarna på sidor som Dreamfilm?

Den 27 mars 2017 rapporterade TV4 om en ny EU-dom. Beslutet kan, enligt TV4, leda till att även den som piratstreamar film och tv-serier på nätet riskerar att dömas för brott.

Innan domen föll i 2017 var det ännu inte fastställt om det var en olaglig handling eller inte.

TV4 rapporterade att domen direkt fick verkan även i Sverige, och att personer som besöker olagliga streamingtjänster riskerar att begå en brottslig handling.

Alternativa streamingtjänster online

Nu är det så fastställt att det inte är tillåtet att varken streama eller hosta filmer på en hemsida liknande dreamfilmer eller swefilmer.

Det finns dock många alternativ till tjänster som är helt lagliga och ibland även gratis att streama film på. En del sidor och tjänster erbjuder gratis testperioder. En av dessa är PLAY

Dr Film har tagit up fler aspekter när det gäller att streama film på nätet och att hitta dom bästa filmtjänsterna osv. Det finns bra, och billiga sätt, att streama utan att begå en olaglig handling. Här är våra övriga sidor som behandlar ämnet:

Viaplay

Netflix

Gratis film

Streama film online