Marriage Story

Marriage Story

En skilsmässa mitt i händelsernas centrum  

I en film skriven och regisserad av Noah Baumbach så blir vi en del av Charlie och Nicole Barbers pågående äktenskapsproblem. Med ambitionen att ge en realistisk inblick i en modern skilsmässa så sätter den fingret på att problem alltid måste lösas via mänskliga möten. På ett eller annat sätt.

Marriage Story är ett äktenskapsdrama med Scarlett Johansson och Adam Driver i huvudrollerna. De spelar ett framgångsrikt par med separata bakgrunder i underhållningsbranschen. Efter många års perfekt äktenskap visar det sig att kommunikationen helt enkelt har fallerat. Vad som utspelar sig är en härva av möten med advokater och släktingar som alla har sina egna idéer om hur man på bästa och snabbast sätt slutför en skilsmässa. Mitt i det hela finns även deras son Henry vars behov snabbt visar sig bli en central del av förloppet.

Detta är en film som kan vara både upplyftande och betungande beroende på vilken fas i livet man själv befinner sig. Även om den behandlar ett ämne som gör många väldigt illa till mods så kommer den samtidigt med ett positivt budskap. Utan att förtälja allt för mycket om händelserna så familjen Barber sakta men säkert insikten att det inte går att fly från nödvändiga mänskliga möten. Det är svårt att se Marriage Story utan att dra paralleller till Kramer vs Kramer, men för vår moderna samtid känns den avsevärt mycket mer relevant.

Blir det en rekommendation? För dig som vill ha ett alternativt perspektiv på processen mot skilsmässa är detta ett måste. Även om filmen bitvis är väldigt känslomässigt betungande så lämnar den oss med en känsla av hopp. Oavsett hur illa det ibland verkar så kommer vi människor alltid att hitta lösningar tillsammans. Men vägen dit kan kräva att man släpper på en hel del prestige.