BlacKkKlansman

BlacKkKlansman

Spike Lee är den legendariska regissören som gett oss filmer som 4 Little Girls, 25th Hour och Malcolm X. Här ger han oss en modern klassiker i den sociopolitiska satiren BlacKkKlansman. 

Det är inte bara en enastående skildring av en tidsepok i Amerikansk historia, utan även en insikt i hur relativt mycket av en förlegad syn på rastillhörighet som faktiskt finns kvar i dagens USA.

Filmen  är baserad på en sann historia och skildrar  en afroamerikansk polis som infiltrerar Ku Klux Klan under tidigt 70-tal. Polisen är Ron Stallworth (John David Washington), och det är på just hans memoarer filmen är baserad. Han var den första afroamerikanska polisen i Colorado Springs.

Det hela börjar när Stallworth svarar på en annons i en lokaltidning, där KKK söker nya rekryter. Den nyblivne underrättelsepolisen bli snabbt inbjuden att träffa etablerade medlemmar i “organisationen”.

Då han inser att det uppenbarligen inte vore en speciellt smart ide att faktiskt träffa medlemmarna, samt infiltrera klanen själv, faller lotten på hans kollega Filip Zimmerman ( Adam Driver). 

Skådespelare

De båda skådespelarna briljerar i sina roller, och framförallt Adam Driver ,är så pass bra som vi har vant oss vid att see honom. Om man inte känner till Driver så slog han igenom men dunder och brak i Lena Dunhams Emmy och Golden Globe nominerade serie “Girls”.

John David Washington, som spelar huvudkaraktären, är kanske inte lika känd för de stora massorna. Men det är dock ingen nybörjare det handlar om – Washington har medverkat i andra filmer av Spike Lee, och har även en bakgrund som producent.

På det stora hela är Blackkklansman en mycket underhållande film. Den rekommenderas att streama redan idag. Du hittar den på tjänster som SF Anytime och liknande. Det kommer nog dröja ett tag innan filmen släpps på exempelvis Netflix eller Viaplay.

För regi, underhållning och skådespelarinsatser får filmen en stabil 4 av 5 möjliga doktorer!