Recension: Upgrade

Recension: Upgrade

De senaste åren har framtiden känts allt mer påtaglig, och det går snabbare. Självkörande bilar, drönare, VR, robotar och chip-implantat. Blanda in en dystropisk inte alltför avlägsen framtid och ett geni som är galen men tillbakadragen så får du filmen Upgrade.

Filmen följer Grey Trace, en bilmekaniker som inte lyckats anpassa sig till alla framtidstekniker, till skillnad från hans fru, Asha, som jobbar för företaget Cobolt, som utvecklar teknik för att förbättra människor. Efter en olycka i en självkörande bil dyker fyra män upp och skjuter både Grey och Asha. Grey blir förlamad och Asha dör. Grey väljer att sätta in ett mystiskt implantat som gör honom snabbare och starkare. Därefter tar han upp jakten på vem som mördat Asha och varför de gjorde det.

Vi lever i en tid då det är jättespännande med framtiden och hur snabbt det närmare sig. Det är förväntat att det kommer filmer som rider på denna trend. Upgrade är en film som försöker packa in så många buzz-words som möjligt på 1 timme och 40 minuter. Det är förvånande att AI inte nämndes någon gång. VR däremot fanns med och nämndes på ett inte helt relevant sätt. Historien kommer därför inte med många speciellt många överraskningar och väldigt mycket går att gissa sig till innan det inträffar. Filmens styrka ligger i de futuristiska miljöerna blandat med low-tech dystopiska ghetton.

Dystropisk framtidsmiljö i filmen Upgrade.
Dystropisk framtidsmiljö.

Även fight-scenerna går att uppskatta för den unika koreografin. Det är också alltid kul när filmskapare anstränger sig för att tekniksnacket och teknikerna som används i filmen ska vara så realistiska som möjligt. I en scen när skaparen av Greys implantat försöker stänga ned chippet använder han kommandot shutdown, som är ett riktigt kommando i operativsystemet Linux. Fantastiskt när man även i framtiden kan koppla upp sig mot högteknologiska intelligenser med SSH och använda shutdown för att stänga ned dem.

sudo shutdown -h now i filmen Upgrade
Kommandot för att stänga ned operativsystemet Linux.

Filmen rekommenderas för den inbitne teknik- eller datornörden med ett intresse för vad som komma skall när dagens stora tekniktrender fortsätter utvecklas, och robotar och AI får ett självmedvetande. Det är dock ingen film man måste skynda sig för att se, spara den till en slö söndag.

3 filmdoktorer av 5

doktor film
doktor film
doktor film