Skydda din identitet när du surfar på nätet

swefillmer nyafilmer
Sidan som den såg ut 2015

Swefilmer – Sidan som tog över filmstreaming online!

På sidan har vi tagit upp flera olika sätt att kolla på film på nätet. Scrolla ner på sidan för att se alternativ till swefilmer och gratis streaming!

Bland annat stora och välkända streamingtjänster som Viaplay, Netflix och Cmore.

Vad dessa har gemensamt är dock att du som användare får betala en månadsavgift för att ta del av filmerna.

Här på sidan har vi också skrivit om alternativa hemsidor, där all film är gratis!

En av dessa sidor kallades Swefilmer, eller kort och gott Swefilm hd. Sidan såg dagens ljus i februari 2011.

Sidan var direkt mycket omstridd och folk undrade om det verkligen kunde vara så lätt, och gratis, att streama sina favritfilmer online.

Sidan hade inga tillstånd från filmbolagen att visa deras filmer, och det var relativt enkelt att gissa huruvida det var lagligt eller ej.

3 snabba fakta om Swefilmer

Streamingsida

Swefilmer är en svensk streaminghemsida som har varit tillgänglig i många år. Här kan man streama många olika nya filmer och serier som man vill, allt tillsammans med svensk text tillgänglig. Dock är det inte lagligt och rekommenderas inte.

Nedlagd

Swefilmer blev nedlagt I 2015 på grund av de olagliga omständigheterna men nu finns det en ny version vid namn “Nya-filmer”.

Råd

Det kan vara väldigt frestande att gå in på den här sidan för att lätt kunna kolla på dom senaste avsnitten av din favoritserie. Men det är inte rekommenderat då även du kan straffas för att titta på olagliga hemsidor med filmer.

Swefilmer och media

nyheter om swefilmer
Aftonbladets nyhet om Swefilmer
Svenska Dagbladet om swefilmer
Svenska Dagbladet om sidan
Om stämningen i Göteborgs-Posten

Swefilmer blev mycket omdebatterad i media.

Runt 2014 var artiklarna och foruminläggen oändliga, och många försvarade rätten att streama online gratis.

 

Dock var motståndet kraftigt, filmindustrin påstod sig förlora mångmiljonbelopp till dessa sidor, och ville till vilket pris som helst stoppa piratsidorna.

Skydda din identitet när du surfar på nätet

Innehåll - filmer och serier

Swefilmer erbjudar samma urval av filmer och serier som till exempel Netflix och Viaplay gör men skillnaden är att det är helt gratis.

 

Det vill säga såvida du inte får hem en böter för olaglig streaming. Swefilmer erbjuder flertal olika filmer i hd med svensk text till, det gör det väldigt lockande för många att använde det här alternativet istället för att lägga pengarna på det lagliga.

Utbud - vad kan man hitta på sidan?

På swefilmer finns som sagt ett stort urval av filmer och serie, exempelvis:

 

  • Buffy the vampire slayer
  • Spiderman
  • Bones
  • The vampire diaries

 

Att de hade alla dom här serierna och det stora urvalet gjorde det ännu mer lockande för många ungdomar speciellt att besöka deras hemsida.

De uppdaterar även sitt urval direkt ett nytt avsnitt kommer ut eller en ny film som de vet många vill se eller är intresserade av.

Men ibland kan det ta lite längre tid innan det senaste kommer ut. Dem försöker dock att vara så “up to date” som möjligt och ge de som besöker sidan vad dem vill ha.

 

På hemsidor så som swefilmer är det ju “gratis” att kolla på sina serier så man kan ju fråga sig varför de är villiga att bryta lagen utan att tjäna något på det själva.

 

Det är så att de som hade hand om swefilmer faktiskt fick en summa på det de gjorde. Tack vare ads och reklam på hemsidan fick de en viss summa pengar per person som gick in på hemsidan och såg den här reklamen.

Vilket i sin tur gav dem en viss summa pengar från de företag som bad dem eller ville samarbeta med dem för att lägga upp sin reklam där.

Kvalité - ljud och bild

Många av oss finner kvalitet och ljud som en väldigt viktig faktor när vi ska kolla på film eller serier då dålig kvalite och ljud kan göra det mycket mindre underhållande att titta på. Om man använder sig utav en hemsida som Swefilmer för att titta på sin favoritserie kan chansen att kvaliteten blir sämre, vara större. Det beror på anledningen som det bredband du har och din internetuppkoppling. Det behöver vara snabbt och bra för att undvika exempelvis lag när du tittar.

 

Många streaming hemsidor som erbjuder gratis filmer och serier har ibland även ett alternativ där du kan välja upplösningen på det du kollar på. Många av dem använder 720 vilket innebär HD kvalite men om du inte har en bra internetuppkoppling eller bredband kan det blir mycket mer hackigt då du tittar på det och du blir därav tvungen att sänka ner kvaliteten.

 

 

 

Bild från www.wikipedia.com

Laggningen kan även variera beroende på vad det är för serie/film du ska kolla på. Är det en sci-fi film med massvis av specialeffekter kan det orsaka mer lagg medan en dramafilm utan sådant är helt fungerande.

Eftersom att swefilmer är en svensk streaminghemsida har de även svenska subtitles för de som inte kan engelska så bra eller helt enkelt bara vill kunna ha möjligheten att läsa ifall att man exempelvis inte kan höra när de pratar i vissa scener.

 

Men även fast det går att streama med hyfsad bra kvalitet på hemsidor så som swefilmer är det fortfarande olagligt och kan ge dig mycket trubbel i framtiden. Det finns många bättre alternativ än streaming på swefilmer för en liten summa varje månad som inte kommer kosta dig något i framtiden.

Slutet för Swefilmer

Under 2015 utfördes en husrannsakan hos en av swefilms administratörer.

 

Till följd av detta rapporterade bland annat DN om händelsen.

 

I 2017 dömdes en 23-åring från Kungsbacka för  brott mot upphovsrättslagen.

Domen blev villkorlig och samhällstjänst. När brotten med Swefilmers hemsida begicks var mannen betydligt yngre vilket tingsrätten tog hänsyn till.

En annan man, hemmahörande i Tyskland, dömdes för  brott mot upphovsrättslagen och grovt penningtvättsbrott.

 

Straffet blev fängelse i 3 år.

 

Nordisk Film begärde skadestånd för att hemsidan gjort filmen ”Johan Falk – Kodnamn Lisa” tillgänglig att streama gratis.

Dock ogillades skadeståndstalan då det inte gick att bevisa att filmen varit tillgänglig under perioden.

Filmbolagens ombud, Henrik Pontén från Rättighetsalliansen, ogillade i sin tur rättens sätt att se på saken.

 

Han meddelade, via IDG, följande:

 

– Vi kommer se över detta och kommer kanske att driva skadeståndsfrågan vidare. Vi är inte helt säkra på att tingsrätten har förstått hur vi ser på skadestånd, vi tycker att det räcker att filmen lagts ut, säger han och tillägger att de annars är positiva till det fängelsestraff som utdömdes.

 

Omtvistat beslut

 

Både tysklandsmannen, och 23-åringen hänvisade till en EU-dom i det så kallade GS Media-målet.

Under processen i målet konstaterades att det är OK att länka till upphovsskyddat material.

 

Detta endast så länge man är medveten om att materialet inte är olovligt, eller att man tjänar pengar på att göra det tillgängligt.

 

Enligt försvaret har det alltså inte varit helt klarlagt om det varit ett brott eller ej under tiden det inträffade.

 

Tingsrätten bedömde det dock på ett annat sätt och tar inte hänsyn till GS Media-målet.

Rätten hänvisade även till vinstsyftet i att länka till filmerna, samt att personerna bakom hemsida försökt att dölja deras IP-adresser.

 

Enligt Ansgar Firsching, som företrätt 26-åringen,  är domen förvånande. Han säger genom IDG följande:

 

– Jag är förvånad att min huvudman döms för de två brotten. Gällande upphovsrättsbrotten anser jag att tingsrätten gör en felaktig tolkning av rättsläget. Jag anser också att påföljden är för hög om man jämför med Pirate Bay som var betydligt större i omfattning.

 

Nya Swefilmer

Som tidigare nämnt, blev de två männen bakom swefilmer arresterade för sina olagliga handlingar i 2015. Den ena var en svensk som fick 120 timmar samhällstjänst och en böter på 14 miljoner kronor att betala.

 

Medan den andra, en tysk, fick ca 3 års fängelse tid. Mer om detta ovan. När allt det här pågick stängdes såklart swefilmer ner då de varken fick eller kunde lägga upp nytt innehåll till hemsidan. Istället skapades då flertal olika nya sidor som liknande swefilmer.

 

Exempelvis har vi dreamfilm och nya-filmer. Nya-filmer har till och med “Swefilmer” som logo på sin hemsida och försöker att återskapa den gamla hemsidan. Här erbjuder dem, liksom swefilmer, alla de senaste och mest populära serier och filmer som många vill titta på idag.

Sidan genom åren - 3 år av Swefilmer

I det här stycket ska vi ta oss en titt på hur Swefilmer sett ut genom åren och om designen var en av anledningarna att sidan blev så omåttligt populär.

 

Nedan följer exempel på hur sidan sett ut från 2011 till 2013.

#1: 2011

Sidan lanseras och blir alltmer populär. Den har en lite hårdare design än den andra streamingsidan Dreamfilm. Hemsidan hade ett stort utbud av både nyafilmer och gamla.

 

 Även svenska serier, filmer men även utländska filmer och serier.

swefilmer dreamfilmer
Sidan under 2011

#2: 2012

Under 2012 blev sidan lite mer användarvänlig och fick både top videos och vilka filmer som streamades för tillfället.

 

Det var mycket lätt att använda sidan, man behövde ingen erfarenhet av att koda eller liknande.

swefilm se
2012 Swefilmer

#3: 2013

Om man surfade in på Swefilmer under 2013 kunde man se att sidans sociala följarskara ökat markant.

Det var nu över 85 000 personer som följde sidans uppdateringar på Facebook.

 

Under hela tiden hade även sidan möjligheten att titta på utländsk film med swesub.

 

Alltså, streama film med svensk text.

streamar swefilm
2013 Swefilmer

Varför bör man inte streama olagligt?

När det kommer till att streama olagligt på hemsidor så som swefilmer finns det två anledningar till varför man inte vill eller bör göra det. För det första är det såklart olagligt och kan ge dig dryga böter i framtiden.

 

Du kan behöva betala en stor summa pengar ifall att någon kommer på vad du gör, vilket är väldigt lätt hänt.

Du kan då få en böter på flera 1000 kr vilket inte är såvidare roligt för dig eller din ekonomi, framförallt om du är ungdom som får en sådan böter.

 

Då har du varken en stadig inkomst redan och inte möjligheten till att kunna betala. Så när du väl får ditt första jobb måste du direkt tänka på att lägga undan de pengar du kunde använt till nöje eller sparande, till en böter för streaming.

 

Den andra anledningen till att man helst vill undvika att streama online är att skaparen och skådisarna i serien eller filmen får inte några pengar.

 

Allt deras hårda arbete försvinner direkt du går in på en streaming hemsida för att titta istället. Därav kan det leda till att om för många streamar serien istället för tittar lagligt kanske den inte får tillräckligt stor inkomst eller tittare för att kunna fortsätta och den kan då bli nedlagd.

Alternativ till Swefilmer

Så nu när det är konstaterat att det inte är lagligt att varken driva eller streama film från hemsidor som till exempel Swefilmer, så behövs det alternativ!

Vi har tagit fram ett par alternativ för dig som söker ett alterntiv till Dreamfilm och Swefilmer. Några känner du säkert igen, men några kan vara helt nya!

Senast uppdaterad 2019/10/10 av Erik – Doktor Film