You (Säsong 1)

En annorlunda serie som på ett mästerligt sätt gestaltar en rubbad människas jakt på kärlek.

Penn Badgley är fullkomligt lysande i rollen som Joe Goldberg.

Penn Badgley, som slog igenom i rollen som Dan Humphrey i tonårsserien Gossip Girl, är fullkomligt lysande i rollen som Joe Goldberg – en till synes tillbakadragen och sympatisk person, som lever ett lugnt liv utan sociala medier och som tillbringar större delen av sin tid i bokaffären han driver. Bokaffären är en central plats för honom och det är just i där han stöter på sist livs (andra) stora kärlek : Beck – en aspirerande författare med aptit på det goda livet. Beck spelas av den utmärka Elizabeth Lail som på ett mycket trovärdigt sätt gestaltar en begåvad, men osäker, ung person med estetisk ådra.

 

Under sitt första möte skämtar de friskt med varandra, Beck köper den bok Joe rekommenderat henne och Joe snappar upp Becks namn precis innan de säger hej då. Därefter skiljs de åt och där och då skulle deras historia säkerligen slutat om det inte vore så att Joe beslutat sig för att kolla upp Beck på nätet. Den information han hittar, bland annat genom Becks öppna profiler på Facebook, Twitter och Instagram, använder Joe för att kartlägga Becks liv och på så vis hitta rätt tillfälle att springa in i Beck för att inge känslan att det är ödet som för dem samman på nytt. Planen fungerar enligt beräkningarna och Joe nästlar sig in i Becks liv. Han på ytan ger sken av att vara den perfekta pojkvännen, fast under den varma och vänliga fasaden döljer sig en kallt beräknande människa som inte skyr några medel för att komma närmare och befästa sin plats som nummer ett i Becks ögon.

 

Som tittare får man följa hela händelseförloppet utifrån Joes perspektiv och här har skaparna på Netflix på ett väldigt intressant vis lyckats sätta sig in i en sjuk människas huvud, där de allt mer bisarra beteendet som utvecklas rationaliseras och rättfärdigas i Joes tankar – allt han gör, gör han ju för kärleken. Första säsongen är både välskriven och välspelad.

You säsong 1

7.8

Land: USA

Språk: Engelska

Orginalkanal: Netflix

Antal avsnitt: 10

Speltid: 45min

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på reddit

Se även

Black Mirror

Black Mirror

Har du någonsin haft känslan av att något inte står rätt till, men att du inte kan sätta fingret på vad? Eller att du känner

Läs mer »
Game of Thrones

Game of Thrones

Game of Thrones har blivit något utav ett kulturellt fenomen. Som en av modern tids mest populära TV-serier så har dess inflytande sträckt sig långt

Läs mer »