Game of Thrones
Game of Thrones har blivit något utav ett kulturellt fenomen. Som en av modern tids mest populära TV-serier så har dess inflytande sträckt sig långt
Har du någonsin haft känslan av att något inte står rätt till, men att du inte kan sätta fingret på vad? Eller att du känner att du på ofrivilliga grunder blivit en del av något du själv inte har någon kontroll över? Då kommer Black Mirror att falla dig i smaken.
Med stor inspiration från kultserier så som Twilight Zone och Max Headroom tar Black Mirror den något typiska mallen för dystopisk science fiction och tillämpar den på vår egen samtid. Med ambitionen att ta en närmare titt på vad som händer om vi låter vår tekniska nutid utvecklas helt okontrollerat har serien blivit en kultfavorit i sin egen rätt.
Sedan 2011, med undantag för uppehållet mellan 2014 och 2016, serien varit ett regelbundet inslag i ett stort antal TV-tablåer. Numera är det däremot Netflix så ansvarar för produktionen, vilket enligt många har blåst nytt liv i serien. Utan något specifikt central tema så inspireras Black Mirror av ett stort antal vardagliga saker som berör många. Ett genomgående ämne är däremot hur den teknik vi ständigt förlitar oss riskerar att bli vår värsta fiende.
Black Mirror har gjort sig känd för att lägga ett alternativ perspektiv på händelser som endera varit omtalade i nyheterna eller som legat och pyrt i det kollektiva kulturella medvetandet. Många har kommit att se serien som en sorts spegel för vad många känner är mer sant än den ofta officiellt spridda sanningen. Detta har i sin tur resulterat i att Black Mirror är minst lika kontroversiell som den är populär. Och många av seriens avsnitt anses av entusiaster vara oerhört representativa för den mänskliga situationen i den värld vi numera lever i. Oavsett om man tycker att serien är profetisk eller inte så är den definitivt något man måste se.
Game of Thrones har blivit något utav ett kulturellt fenomen. Som en av modern tids mest populära TV-serier så har dess inflytande sträckt sig långt