Recension: Bohemian Rhapsody

Recension: Bohemian Rhapsody

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Recensioner

En berörande film om en legend med en fantastisk talang. Det är rörande att se Freddie Mercurys ensamma och tragiska liv gestaltas i denna två timmar långa film med musik som jag tror vi alla känner igen och kan sjunga till oavsett ålder. Filmen börjar med att presentera Freddie och resten av Queen innan de blev kände och hur de träffades av en slump. Bandet var utmanade och annorlunda och kompletterade varandra perfekt. De bråkade ofta i studion och utfallet av det var ofta en ny hitlåt. Alla i Queen bidrog till framgången och som Freddie beskrev det själv i filmen var han inte ledaren av Queen utan ledsångaren – alla var ledare av Queen. Innan hade jag inte någon aning om att alla var så delaktiga i skapandet och jag tror det var det som skapade succén. En av mina favoritscener i filmen var när Freddie skapade Bohemian Rhapsody och hur han tvingar trummisen Roger att om och om sjunga Galileo. Låten är verkligen ett mästerverk och att se hur den blev till var både roligt och fascinerande. 

I filmen visar de även hur fler låtar blev till och hur. Till exempel hur gitarristen Brian vill komma på ett nytt sätt för publiken att engagera sig på en spelning och kommer på ”We will rock you” eller hur basisten Deacon börjar spela riffet till ”Another one bites the dust” mitt under ett bråk mellan Roger och Freddie. Malek gör en fantastisk roll som Freddie. Han lyckas återspela Freddies utmanande och fantastiska scenspråk. Samtliga skådespelare av medlemmarna i bandet är slående lika originalet och gör trovärdiga roller. Filmen lyckas verkligen förmedla känslan av att vara där och uppleva spelningarna. Jag fascinerades av hur bandet lyckas få med publiken och jag önskar själv att jag hade haft möjlighet att gå på en konsert med bandet då det är en helt annan kaliber än dagens konserter.

Filmen har givetvis sin sorgliga sida när den gestaltar Freddies ensamma liv fyllt med droger och sex. Hans avhopp från Queen för att satsa på sin solokarriär gör honom bara mer ensam och deprimerad. Hela filmen avslutas med en tio minuter lång återblick av det fantastiska framträdandet på Live Aid inför 100 000 i publiken som sjunger med i varje låt. En mäktig film om en mäktig legend och ett fantastisk band.

5 filmdoktorer av 5

doktor film
doktor film
doktor film
doktor film
doktor film