Recension: Röjar-Ralf kraschar internet

Recension: Röjar-Ralf kraschar internet

När Röjar-Ralph hade sin premiär 2011 blev den snabbt en publik succé och speciellt den generationen som växte upp med Pacman och andra arkadspel fattade ett tycke för filmen tack varje alla referenser till de gamla spelen. Upp följaren Röjar-Ralph kraschar internet fokuserar istället på internet istället för spel. Själva handlingen utspelar sig sex år efter den första filmens berättelse och livet är frid och fröjd för Ralph och Vanellope. De har varit bästa vänner i alla år, men medan Ralph är möjd med livet är Vanellope trött på sitt spel. Ralph försöker uppmuntra henne genom skapa en bonusbana åt henne. När Vanellope testar den nya banan går spelets fysiska ratt sönder men en ersättningsratt är för dyrt och spelet Suger Rush stängs ned helt och hållet. Därefter börjar ett äventyr för Ralph och Vanellope ut på internet för att hitta en ny ratt.

Något som utmärker Röjar-Ralph kraschar internet är alla referenserna i filmen till olika internet fenomen som memes och virala videos. Disney (som producerat filmen) gör även ett duktigt jobb med att arbeta in karaktärer från de andra otaliga varumärken som de äger (till exempel Starwars och alla Disney-princessor). Det är ett två eggat svärd. Uppskattar man internet, nördkultur och har lite självdistans kommer alla referenser verka charmiga och det kan vara roligt att se alla internet-relaterade varumärken i bakgrunden, alla referenser och subtila skämt. Har man en mer allvarsam inställning till internet kommer man bara se produktplaceringar, eller alternativt att Disney skryter om antalet varumärken de äger nuförtiden.

Röjar-Ralph kraschar internet är en lättsmält och varm film där fokus ligger på relationen mellan vännerna Ralph och Vanellope. Även om den är animerad ska de inte tas för givet att det är för barn. De många referenserna till internet fenomen och popkultur gör det enklare att känna igen sig i vissa situationer och skämt som tonåring eller som vuxen. Det är en film som kan uppskattas av hela familjen även om de minsta inte kommer förstå varje scen. Ett värdigt alternativ för fredagsmyset.

Röjar-Ralph kraschar internet får en stark 3 av 5 möjliga doktorer.